Tüskevár

Tüskevár

magyar családi film, 2012

 • magyar bemutató: 2012. október 4.
 • rendező: Balogh György
 • főszereplők: Nagy Marcell, Péntek Bálint, Kovács Lajos, Détár Enikő, Rékasi Károly

Fekete István híres regényének 2012-es filmes adaptációja…

Tüskevár előzetes:

9 hozzászólás a(z) “Tüskevár” bejegyzéshez

 1. Alex

  Csendbiztos:
  teljesen egyet értek veled! A régi az 1000x jobb volt, mint ez, amit ha jól tudom, 6 éven át készítettek!!

 2. violette

  csatlakozom. már eleve mű lesz az egész attól, hogy modernné akarják tenni, és ráadásul még a színészi munka is inkább ripacskodásnak tűnik. mire jó ez? annyi más könyvet lehetne filmre vinni, aminek még nincsen feldolgozása – különösen olyan jó, mint a Tüskevár-sorozat. már kezdtem bízni abban, hogy a gagyi remake-ek ideje lejárt.

 3. csendbiztos

  Mit ne mondjak: Nekem eddig eléggé meggyőzőek voltak a filmről készült intrók! : – Egyreinkább tetszik! Míly csodásis az érintetlen környezetben észrevétlenül megbúvó OSB-lapokból tákolt leskunyhó, mert – ma már a madarak is hülyék – vagy inkább túlképzettek -, hisz a nádtenger rengetegében természetesnek veszik a modern kor vívmányait: – igen itt már a nád és a sás keveréke “természetesen” OSB lapokat növeszt! Csodás alkotása ez a természetnek, no meg az agyament stábnak.
  Mint mondjak: – az intrók olyan jól sikerültek, hogy kezdeti ellenszenvemet immár a vágyás, a rácsodálkozás érzése hatja át, látni akarom a csodát, ami hét évet váratott magára, mint a földbe rejtett kincs, mely ugye hétévente vet lángot, hogy a látóemberek felfedezzék! Csakúgy, vára magára, mint ez a hét éven át vergődő, szerencsétlen rendező, aki – mint mondott – “az elherdált magánpénzekből” azt hitte nagyot alkotott. Sikerült, mint egy VIM-es doboz, na akkorát tett a magyar kultúra asztalára, de ezzel a “barna anyaggal” nem szívesen kenném ki a számat! Mert, hogy nem endorfinokat felszabadító csokiról van ám szó, az hétszentség, mondom “hét” szentség. (Salamon Béla után szabadon.)
  Az intrók alapján sokkal inkább érzem ezt a filmet bűnös tudatom korbácsolójának “látni akarom?”: Fekete István – Nesze!; Bánhidi- Nesze!;Homoki-Nagy István? – Ugyanmár! Máté Bence az már igen! Terészetfotós? – mint az OSB-lap: illik az új filmhez, mert mívelt, megcsinált, felcsinált, mint egy guminő! Belehelyezheted mindazt, ami természetes – ezt most nem részletezeném -, de attól még érzéketlen marad az arca, s abban is biztos lehetsz, hogy 9 hónap múlva sem teremt új életet a világra, nemhogy hét év múlva!
  Ennek az “új” Tüskevárnak éppen ez az “értéke”, mert erősíti azt az “ósdi, avitt, fekete-fehéret”, melynek minden egyes mondatát máig kivülről tudják gyermekeim, mert: – “a lapjával húz, az élivel kormányoz!” – és ezeknél a szavaknál soha senki nem helyettesítheti az ízes “Matula” – Bánhidy Lászlót. Ahogy a “Tenkes kapitánya” “István bácsi” Zente Ferenc szerepét sem veheti át az ezeregyszer únos-untalagig ismételt – ugyanazon – mégis egyarcú Szamóca által az állandó elmebeteg figurát “alakító” ripacskodása – jelenesetben a “He, he” István bácsija a vonaton, akitől Csernus doki is rögvest összesz@rná magát, nemhogy egy kamasz. Ez egyébként meg is lászik a “felújított” – számomra inkább lebutított -, Tüskevár film gyermekszereplőinek alakításán is, akik a megéletlen élmény hiányában csak a sorstalanul hagyott, szenvedő és mesterkélten didaktikus szövegolvasás remek példáját nyújtják.
  Azért ne fedjük, eme felújtás érdemeit sem, mert azért van ám’ megcsillanó művészi alakítás is a filmben, ígaz az is egyedül egy négyábúnak tulajdonítható, mely az egyetlen összekötő kapocs az “ósdi” és az “új” között: – ez pedig “CSIKASZ” alakítása:
  – Aki: “Örül, mert engem lát (a régit), morog, mert magát nem ismeri.”(az újat)

  Ahogy Matula mondja: “Milyen kajla vagy, mikor jön már meg az eszed!”

 4. prométeusz

  Gyalázat. Erőltetett, gusztustalan, színészi alakítás = 0. Mintha könyvből olvasnák fel a szövegeiket. És mindezt mennyi pénzért…

 5. istván

  Hát ez egy nagy rakás szarcsi!!! Nem kellett volna elővenni megint. Pénzes párduc meg minden. Mit szólsz hozzá? Őszinté???? LOL.

 6. Vajó Peti

  Én megmondom őszintén hogy több hibára számítottam a trailer-ek alapján,ahoz képest semmi jele nem volt annak hogy akaratlanul lejáratták volna a regényt(gyerekkorom kedvenc regénye és még most is a kedvenceim közé tartozik).

  Az a nagy igazság hogy a régi sorozat se tudta igazán átadni a regény világát mert feleslegesen hosszú,félig természetfilmes tévéjátékot hoztak össze egy szófogadó úttörő Tutajossal és egy gondoskodó nagyapás Matula bácsival,holott a regényben a Matula jóval szűkszavúbb és darabosabb volt,A Bánhidy László csak elég jó alakítást adott,de a tökéletestől azért messze volt.Inkább a Zenthe Ferenc féle István bácsi szereplése teszett,a régi sorozat 8 részes volt,ebből csak 3 részt találtam nézhetőnek, a többi az nem volt az.

  Ez az új változat nyilván gyengébb a sorozatnál,mivel az egész film csak belenézésre alkalmas,ennek ellenére a Kovács Lajos nem is volt olyan rossz,mert azért a Matula darabosságát ő legalább vissza tudta adni,de más szempontból már gyengébbnek bizonyult a Bánhidynál is.Itt is jó volt az István bácsi,de a Zenthét már nem érte utól az Eperjes Károly,erről se ő tehetett,hanem ez a jelenkorba ültetett,”műanyagtermészetfilmes” ,barátok köztös sztori.A Tutajos-Bütyök gyerekpárossal nem volt bajom,a Détári Enikő meg kellemes meglepetés volt számomra.A filmnek annyi előnye volt hogy közelebb hozta az embert a természethez,a jó vidéki,természetadta kajáláshoz,de ezeken kívül semmi extra.

  Talán annyiban egyetértünk hogy ez a Fekete István könyves adaptáció jobb lett A kis Vuknál..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.